درگاهها و کانکتورهای انتقال تصویر طی دههها، به طور قابل توجهی تکامل یافتهاند تا با پیشرفتهای فناوری نمایشگرها همراه شوند. از اولین کانکتورهای VGA تا آخرین درگاههای Thunderbolt، اکنون طیف گستردهای از کانکتورهای موجود برای انتقال سیگنالهای ویدئویی بین دستگاهها وجود دارد. در این مقاله، ما انواع مختلف کانکتورهای انتقال تصویر و قابلیتهای آنها را بررسی خواهیم کرد تا به شما در درک بهتر بهترین کانکتور مورد نیازتان کمک کنیم.
VGA - Video Graphics Array |
پورت VGA قدیمیترین کانکتور ویدئویی است که البته هنوز مورد استفاده قرار میگیرد. این کانکتور توسط IBM در سال 1987 معرفی شد و استاندارد اتصال مانیتورهای CRT معمولی به رایانهها بود. این کانکتور 15 پین دارد که در سه ردیف و در یک کانکتور D-sub قرار دارند. مبدل انتهایی معمولاً به رنگ آبی است و از دو پیچ برای قفل کردن کانکتور در جای خود و جلوگیری از قطع ناگهانی آن استفاده میشود. برخلاف کانکتورهای مدرن مانند HDMI و DisplayPort که سیگنالهای دیجیتال را حمل میکنند، VGA فقط ویدئو آنالوگ و بدون صوت را حمل میکند.
VGA از رزولوشنهای معمولی مانند 640×480، 800×600، 1024×768، 1280×1024، 1920×1080، 2048×1536 پشتیبانی میکند. با این حال، به دلیل آنکه سیگنال ویدئویی آنالوگ است و نه دیجیتال، تصاویر و متن در رزولوشنهای بالا مانند 1920×1080 و 2048×1536 ممکن است مبهم به نظر برسند.
علاوه بر این، سیگنالهای VGA با افزایش طول کابل خراب میشوند. حد کابل ایدهآل برای VGA برای ویدئوی با رزولوشن بالاتر تقریباً 8 متر است. برای ویدئوی با وضوح پایین، میتوانید کابل تا 45 متر داشته باشید. توصیه نمیشود کابل VGA بیش از این طول داشته باشد. با این حال، اضافه کردن یک VGA extender میتواند طول فاصلهی انتقال تصویر را تا 200 متر افزایش دهد.
در حالی که VGA هنوز در برخی رایانههای جدید، کارتهای گرافیک و مانیتورها یافت میشود، به آرامی در حال کنار گذاشته شدن به نفع کانکتورهای دیجیتال جدید است.
برای مشاهده و خرید انواع کابل VGA در سایت اچ پی کالا کلیک کنید
Mini-VGA - Mini Video Graphics Array |
مینی VGA نسخه جمعوجور کانکتور VGA استاندارد است که در بالا توضیح داده شد. اپل، سامسونگ، ایسوس و HP هر کدام نسخه خود را از مینی VGA برای استفاده در برخی از لپتاپهای خود ایجاد کردند. به غیر از اندازه جمعوجور آن، تفاوت عملکرد اساسی بین یک پورت VGA استاندارد و یک پورت مینی VGA وجود ندارد.
DVI - Digital Visual Interface |
کانکتور DVI در سال 1999 توسط Digital Display Working Group (DDWG) به عنوان جانشین VGA توسعه یافت. این رابط در سه نوع مختلف موجود است:
- DVI-A - فقط سیگنال ویدئویی آنالوگ را پشتیبانی میکند
- DVI-D - فقط سیگنال ویدئویی دیجیتال را پشتیبانی میکند
- DVI-I - سیگنالهای ویدئویی آنالوگ و دیجیتال را پشتیبانی میکند
برای پشتیبانی از رزولوشنهای بالاتر، استاندارد DVI با اتصال دوگانه ارائه شد. کانکتورهای DVI با اتصال دوگانه دارای شش پین اضافی هستند که پهنای باند ویدئویی را دو برابر میکند و میتواند تا حداکثر رزولوشن 2560×1600 با 60 هرتز را پشتیبانی کند، در حالی که DVI با اتصال تکی 1920×1200 را پشتیبانی میکند.
مبدل انتهایی کابل DVI معمولاً به رنگ سفید است. این کانکتور از نظر فیزیکی بزرگتر از VGA است و همچنین دارای دو پیچ برای قفل کردن کانکتور در جای خود برای جلوگیری از جدا شدن تصادفی است. حداکثر طول کابل برای DVI بسته به نوع سیگنال متفاوت است. حداکثر طول کابل برای سیگنال آنالوگ DVI-A و DVI-I بدون افت سیگنال تقریباً 5 متر است. در حالی که حمل سیگنال دیجیتال بر روی DVI-D و DVI-I تقریباً 15 متر است.
کانکتورهای DVI مختلفی وجود دارند که دارای فرم فاکتورهای یکسان هستند اما پین های متفاوتی دارند. تفاوت آنها در جدول زیر ذکر شده است:
نوع رابط | پشتیبانی سیگنال |
DVI-A | فقط ویدیوی آنالوگ (از طریق بلوک چهار پین) با پشتیبانی از 1920x1200 @ 60Hz |
DVI-D با اتصال تکی | فقط ویدیوی دیجیتال، با پشتیبانی از 1920x1200 @ 60Hz |
DVI-I با اتصال تکی | ویدئوی آنالوگ و دیجیتال، با پشتیبانی از 1920x1200 @ 60Hz است. |
DVI-D با اتصال دوگانه | پشتیبانی از رزولوشن تا 2560x1600@60Hz با بلوک اضافی شش پین روی کانکتور |
DVI-I با اتصال دوگانه | پشتیبانی از رزولوشن تا 2560x1600@60Hz با بلوک اضافی شش پین روی کانکتور |
اگرچه که رابط DVIاز نظر کیفیت تصویر و پشتیبانی از رزولوشن های بالاتر، بسیار برتر از VGA است، اما به دلیل ماهیت آنالوگ بودن و همچنین محدودیت طول کابل، در حال منسوخ شدن است و جای خود را به رابط جدیدتر و کاربردیتری مثل HDMI میدهد. رابط HDMI که کاملاً دیجیتال است و از قابلیت انتقال صدا نیز پشتیبانی می کند، جایگزین DVI شده و علاوه بر رایانه ها، برای تلویزیون ها، کنسول های بازی، پخش کننده های رسانه ای و سایر دستگاه های خانگی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
برای مشاهده و خرید انواع کابل DVI در سایت اچ پی کالا کلیک کنید
HDMI - High Definition Multimedia Interface |
HDMI که در سال 2002 منتشر شد، یکی از جدیدترین و رایجترین رابطهای دیجیتال امروزی است. HDMI را علاوه بر رایانهها و مانیتورها، میتوان در لپتاپها، تلویزیونها و تجهیزات سینمای خانگی نیز یافت. دلایل محبوبیت آن توانایی انتقال همزمان سیگنالهای ویدئویی و صوتی دیجیتال بدون فشردهسازی از طریق یک کابل، نرخ انتقال 4.96 گیگابیت بر ثانیه و طراحی کانکتور کوچک و جمع و جور آن نسبت به کانکتورهای قبلی است.در سال 2009، HDMI نسخه 1.4 منتشر شد که از ارسال و دریافت دادههای شبکه با سرعت 100 مگابیت بر ثانیه و رزولوشن تا 4096x2160 در 30 هرتز پشتیبانی میکند. در سال 2013، HDMI نسخه 2.0 منتشر شد که پهنای باند داده را به 18 گیگابیت بر ثانیه و رزولوشن تا 4096x2160 در 60 هرتز افزایش داد.
در سال 2017، HDMI نسخه 2.1 منتشر شد که پهنای باند را به 48 گیگابیت بر ثانیه افزایش داد و پشتیبانی از رزولوشن و نرخ تازهسازی بالاتر را اضافه کرد، از جمله ویدئوی 4K در 120 هرتز، ویدئوی 8K در 60 هرتز، و 10K در 120 هرتز.
HDMI قادر است HDCP (High-Bandwidth Definition Content Protection) را پشتیبانی کند، مکانیزمی برای محافظت از محتوای دیجیتال از ضبط یا کپی. با این حال، فناوری HDCP معمولاً در دستگاههای الکترونیکی مصرفکننده و نه در مانیتورهای کامپیوتر استفاده میشود. علاوه بر این، برخی از کابلهای HDMI میتوانند دادههای Ethernet را حمل کنند و به عنوان کابل شبکه عمل کنند.
پنج نوع مختلف کانکتور HDMI وجود دارد، اما فقط سه مورد از آنها رایج هستند:
کانکتور HDMI Type A | معمولاً در رایانهها، تلویزیونها و دستگاههای صوتی/تصویری خانگی یافت میشود. |
کانکتور HDMI Type-C (mini-HDMI) | از نوع A کوچکتر است و برای دستگاههای الکترونیکی کوچکتر مانند تبلتها و دوربینهای فیلمبرداری طراحی شده است. |
کانکتور HDMI Type-D (micro-HDMI) | کوچکتر از Type-C است و در برخی از گوشیهای هوشمند و دوربینهای عکاسی قابل حمل یافت میشود. |
حداکثر طول واقعی برای اکثر کابل های HDMI تقریباً 8 متر است و بعد از آن شروع به افت سیگنال میکند. با این حال، اگر نیاز به کابلهای بسیار طولانی دارید، گزینهی کابل HDMI فیبر نوری وجود دارد که از طول 30 متر پشتیبانی میکند. همچنین میتوان از یک HDMI Extender برای افزایش طول استفاده کرد.
به دلیل مزایای بسیاری که HDMI دارد میتوان آن را به عنوان گستردهترین رابط ویدئویی دیجیتال برای رایانه و لوازم الکترونیکی خانگی دانست.
برای مشاهده و خرید انواع کابل HDMI در سایت اچ پی کالا کلیک کنید
DisplayPort (DP) |
رابط DisplayPort یک رابط دیجیتالی است که توسط VESA در سال 2006 توسعه و راه اندازی شد. هدف از طراحی دیسپلی پورت، جایگزینی این رابط با کارایی بالا با رابطهای VGA و DVI قدیمی بود. در حالی که DisplayPort (توجه داشته باشید: بین دو کلمه فاصله وجود ندارد) معمولاً برای مدیریت سیگنالهای ویدئویی دیجیتال استفاده میشود، همچنین می تواند صوت و دادههای USB دیجیتال را نیز منتقل کند.
رابط DisplayPort نسخه v1 پهنای باند 10.8 گیگابیت بر ثانیه (دو برابر پهنای باند DVI در آن زمان) را با رزولوشن 4096×2160 در 30 هرتز پشتیبانی میکند. علاوه بر این، مانند اچ دی ام آی، DisplayPort نیز از فناوری محافظت از کپی HDCP، همراه با استاندارد خود به نام DisplayPort Content Protection (DPCP) پشتیبانی میکند.
یکی از مزایای اصلی DisplayPort (از DP v1.2 به بعد) پشتیبانی از چند مانیتور است. یک خروجی DisplayPort میتواند تا سه مانیتور را، بسته به رزولوشن ویدیو، از طریق اتصال زنجیرهای به کار بگیرد. علاوه بر این، کانکتورهای دیسپلی پورت دارای مکانیزم قفل شدن برای جلوگیری از جدا شدن تصادفی کابل هستند. طول کابل توصیه شده برای DisplayPort تقریباً 2 متر است. هرچه طول کابل بیشتر باشد، ممکن است باعث افت سیگنال ویدیو شود.
عملکرد DisplayPort در سالهای اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است. DP v1.3 و v1.4 پهنای باند داده را به 32.4 گیگابیت بر ثانیه و حداکثر پشتیبانی از رزولوشن را به 4096×2160 در 120 هرتز و 7680×4320 در 30 هرتز افزایش دادند. در سال 2019، DP v2.0 پس از تاخیر از تاریخ انتشار اصلی (2017) منتشر شد. این تاخیر ظاهراً به دلیل نیاز به بهبود بیشتر برای رقابت بهتر با استاندارد HDMI بود. DP v2.0 تقریباً پهنای باند را نسبت به نسخه قبلی سه برابر کرد و پشتیبانی از رزولوشن را تا 7680×4320 در 60 هرتز افزایش داد.
کانکتور Mini DisplayPort یک کانکتور فیزیکی کوچکتر است و همان مزایای کانکتور DP کامل را ارائه می دهد.
مهم است به این نکته توجه داشته باشید که رابط Mini DisplayPort از همان کانکتور Thunderboltهای قدیمی استفاده میکند. اگرچه یک کانکتور Mini DisplayPort به طور فیزیکی در پورت Thunderbolt قرار میگیرد، ممکن است نتیجه مورد انتظار را دریافت نکنید. میتوانید تفاوت بین کابل Mini DisplayPort و کابل Thunderbolt را با نگاه کردن به نماد Thunderbolt تشخیص دهید. این نماد به شما اطلاع میدهد که کابل بر اساس رابط Thunderbolt است و نه DisplayPort.
برای مشاهده و خرید انواع کابل DisplayPort در سایت اچ پی کالا کلیک کنید
Thunderbolt |
رابط Thunderbolt توسط Intel و Apple توسعه یافته و در سال 2011 منتشر شد. این رابط پرسرعت برای انتقال جریانهای ویدئویی و داده از سایر لوازم جانبی رایانه (مانند هارد دیسکهای خارجی) طراحی شده است. Thunderbolt از daisy-chain تا شش دستگاه پشتیبانی میکند. سرعت انتقال داده برای Thunderbolt v3 و v4 برابر 40 گیگابیت بر ثانیه است. این یک افزایش قابل توجهی نسبت به نسخه 2، معرفی شده در سال 2013، با سرعت 20 گیگابیت بر ثانیه و نسخه 1 با سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه است.
کانکتورهای Thunderbolt v1 و v2 بر اساس کانکتور فیزیکی mini DisplayPort هستند و به ترتیب از حداکثر رزولوشن 2560×1600 در 60 هرتز و 4K در 60 هرتز پشتیبانی میکنند. در حالی که Thunderbolt v3 و v4 از USB Type-C به عنوان کانکتور خود استفاده میکنند و به ترتیب از حداکثر رزولوشن 4K در 120 هرتز و 8K در 60 هرتز پشتیبانی میکنند.
میتوانید تفاوت بین یک کابل mini DisplayPort یا USB Type C و یک کابل Thunderbolt را با نگاه کردن به نماد Thunderbolt تشخیص دهید. این نماد به شما اطلاع میدهد که کابل بر اساس رابط Thunderbolt است و نه DisplayPort.
مهم است به این نکته توجه داشته باشید که می توانید یک دستگاه USB-C را به پورت Thunderbolt v3 یا v4 رایانه متصل کنید و به خوبی کار خواهد کرد. با این حال، اتصال یک دستگاه Thunderbolt v3 یا v4 به پورت USB-C رایانه، کارایی کاملی نخواهد داشت. مگر اینکه پورت USB-C به صراحت اعلام کند که از دستگاههای Thunderbolt پشتیبانی میکند
برای مشاهده و خرید انواع کابل Thunderbolt در سایت اچ پی کالا کلیک کنید
رابطهای مبدل/تبدیلکننده تصویری |
گاهی اوقات نیاز پیدا خواهید کرد که یک نوع پورت ویدیویی را به پورت دیگری تبدیل کنید. به عنوان مثال، میخواهید دوربین دیجیتال، کنسول بازی یا یک دستگاهی را که دارای پورت mini HDMI است به یک مانیتور یا پروژکتور 4K بزرگ اما با پورت HDMI وصل کنید. خوشبختانه، آداپتورهایی برای تبدیل mini HDMI به HDMI وجود دارند، یا تبدیل هر رابطی به رابط دیگر. در زیر برخی از مبدلهای تصویری رایج را برای شما فهرست کردهایم:
- مبدل HDMI به VGA: این آداپتور پورت HDMI را به پورت VGA تبدیل میکند. این آداپتور برای اتصال دستگاههای دارای پورت HDMI به نمایشگرهای قدیمی یا تجهیزات قدیمی که فقط دارای پورت VGA هستند مفید است.
- مبدل DVI به HDMI: این آداپتور پورت DVI را به پورت HDMI تبدیل میکند. این آداپتور برای اتصال دستگاههای دارای پورت DVI به نمایشگرهای جدید یا تجهیزات جدید که فقط دارای پورت HDMI هستند مفید است.
- مبدل DisplayPort به HDMI: این آداپتور پورت DisplayPort را به یک پورت HDMI تبدیل میکند. این آداپتور برای اتصال دستگاههای دارای پورت DisplayPort به نمایشگرهای جدید یا تجهیزات جدید که فقط دارای پورت HDMI هستند مفید است.
- مبدل VGA به HDMI: این آداپتور پورت VGA را به یک پورت HDMI تبدیل می کند. این آداپتور برای اتصال نمایشگرهای قدیمی یا تجهیزات قدیمی که فقط دارای پورت VGA هستند به دستگاههایی که دارای پورت HDMI هستند مفید است.
برای مشاهده و خرید انواع تبدیل تصویری در سایت اچ پی کالا کلیک کنید
دیدگاه خود را بنویسید